Social

Prima bicicletă

Blog Single

Prima bicicletă

Find us on Facebook

Asociația noastră susține Complexul de Servicii pentru Protecția Copilului de la Urziceni, în baza acordului de parteneriat pe care îl avem cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița. În acest context, am reușit cu ajutorul Parohiei Fierbinți-Târg să le oferim copiilor de acolo drept cadou o primă bicicletă.


Parohia Fierbinți-Târg, reprezentată de preotul Andrei Gabriel Ghiaur, s-a alăturat donatorilor care și-au adus contribuția la proiectul dedicat copiilor aflați în Centrul de Servicii pentru Protecția Copilului din Urziceni. Noi i-am propus părintelui Ghiaur, iar dânsul a agreat ideea, ca suma donată să fie folosită pentru achiziționarea unui cadou de Paște pentru copii, unul care să fie deosebit și, în același timp, durabil – o bicicletă!

Am avut în vedere atât semnificația aparte a Sărbătorilor Pascale, cât și faptul că precedentele contribuții, pentru care mulțumim încă o dată, ne-au permis să ducem la centru, săptămâna trecută, o cantitate mai mare de consumabile.

De ce o bicicletă? Iată argumentele pe care le-am luat în considerare:

În primul rând, o bicicletă primită în dar este o bucurie firească din copilăria fiecăruia. Pașii următori – să înveți să mergi pe bicicletă, să depășești dificultatea de început, iar apoi să te bucuri de plimbatul cu ea și de explorarea propriei abilități în a o folosi – toate acestea sunt provocări și satisfacții timpurii, care ne pot învăța că eforturile dau roade. Dar, un copil poate învăța mersul pe bicicletă doar dacă are una.

În al doilea rând, este salutar acest gest de implicare din partea comunității din Fierbinți-Târg, mai ales că o parte dintre copiii aflați la centru provin din acest oraș și că, în cazul lor rolul de suport îl îndeplinesc statul și comunitatea, dat fiind că propriile familii au eșuat în acest sens, din diferite motive. Integrarea socială este adesea o problemă critică pentru copiii aflați în regim instituționalizat și tot adesea se uită faptul că aportul comunității e decisiv, de el depinzând dacă acești copii reușesc sau nu în viață (explicat la modul cel mai simplist, sunt numeroase studii care au demonstrat că unul dintre ingredientele succesului este volumul de interacțiuni sociale pe care le are o persoană, iar fără acceptare din partea comunității, șansele scad semnificativ).

În al treilea rând, că tot am amintit de relația dintre interacțiuni social și reușita în viață, un alt factor care concură la acest deziderat, mai ales în ziua de azi, este mobilitatea. Bicicleta este un mijloc de deplasare pentru tot mai mulți oameni, chiar dacă din motive diferite, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Județul Ialomița nu este o excepție de la această realitate, prin urmare cadoul pe care îl vom oferi astăzi copiilor e cu bătaie lungă. De fapt, am putea spune că adevăratul dar va fi ca ei să învețe mersul pe bicicletă, căci se vor folosi de această deprindere întreaga viață.

O mențiune finală, în registru economic: modelul de bicicletă asupra căreia ne-am oprit are majoritatea componentelor fabricate în Italia. Ne-am fi dorit să găsim una de producție autohtonă, sens în care am contactat trei producători din România și le-am cercetat oferta. Concluzia s-a impus de la sine: o primă fabrică am găsit-o definitiv închisă, la a doua a fost imposibil să obținem prin mijloace online o ofertă concretă, iar în al treilea caz, produsele realizate erau descrise în sute de recenzii ca fiind execrabile, ceea ce am constatat și noi în magazin. Suntem patrioți, dar nu ne-am permis să dăm banii primiți ca donație pe o bicicletă proastă calitativ și nici nu ar fi avut sens. Dacă vrem ca banii românești să fie cheltuiți pe produse românești, trebuie ca acestea din urmă să fie egale sau superioare calitativ cu importurile concurente.

Îi mulțumim încă o dată preotului Andrei Gabriel Ghiaur, pentru donație și pentru exemplul dat. Tuturor, vă urăm Paște Fericit și să vă bucurați în această perioadă, dificilă pentru toți.

Postari asemanatoare