Cercetare

Instituțiile chineze sunt foarte prudente

Blog Single

Instituțiile chineze sunt foarte prudente

Find us on Facebook

  Seria interviurilor dedicate expansiunii capitalului chinez în Europa Centrală și de Est continuă cu un al treilea interlocutor, de această dată din Bulgaria. Astfel, dorim să completăm observațiile transmise de experții intervievați anterior cu privire situația circumscrisă subiectului din Serbia, Muntenegru, Polonia, dar și alte state europene. Ivan Velkov este un bun cunoscător al relațiilor sino-bulgare din ultimele trei decenii, legătura sa cu China având la bază nouă ani petrecuți la Beijing pentru studii universitare și de specializare în afaceri. În prezent, ocupă funcții de conducere în organizațiile naționale ce reprezintă sectorul industrial și cel imobiliar din Bulgaria, fiind totodată președintele filialei din țara vecină a FIABCI – Federația Internațională Imobiliară[i], lector la Universitatea de Economie Națională și Mondială de la Sofia, precum și un om de afaceri cu o solidă reputație. Interviul oferit cu dânsul a fost o discuție vie, care s-a prelungit mai mult decât durată preconizată, motiv pentru care vă vom prezenta acest interviu în două părți. [i] Cea mai importantă organizație imobiliară din lume.


 

Iulian Mareș: stimate domnule Velkov ...

 

Ivan Velkov: te rog, spune-mi Ivan, m-aș simți mult mai confortabil dacă vom vorbi la persoana I.

 

Iulian Mareș: aveți dreptate … mă bucur și vă mulțumesc pentru că ați acceptat să discutăm pe tema relațiilor cu China.

 

Ivan Velkov: într-adevăr, e mult mai ușor să vorbim despre asta, deoarece, în general, aspectele pe care China le implică sunt complexe și numeroase, prin urmare e mai dificil să fie explicate în scris.

 

Iulian Mareș: vă înțeleg … să încep cu prima întrebare, atunci. În luna iulie 2019, Tsvetan Simeonov, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Bulgariei a declarat că China Construction Bank lua în considerare intrarea pe piața bancară bulgară. O săptămână mai târziu, Președintele Bulgariei, Rumen Radev, anunța public faptul că a transmis unei instituții bancare chineze, pe care însă nu a specificat-o, invitația de a deschide o filială în țara sa. Ce evoluții au urmat? În ce stadiu se află perspectiva ca o bancă din China să aibă, în premieră, o filială în Bulgaria?

 

Ivan Velkov: am făcut parte din delegația oamenilor de afaceri care, sub conducerea dlui. Simeonov, l-a însoțit pe președintele Radev în vizita sa în China de la începutul lunii iunie a anului trecut. Prin urmare, am avut ocazia să aud în mod direct ceea ce au anunțat, în mod oficial, șeful statului nostru și reprezentanții chinezi, inclusiv în cadrul forumului de afaceri de la Dalian[i], așa-numitul “Davos de vară”. Acolo a fost lansată pentru prima oară, la respectivul nivel oficial, ideea unei bănci chineze în Bulgaria.

Totuși, există o întreaga poveste despre băncile chineze care și-ar deschide filiale în regiune, mai ales în Bulgaria, după ce în prealabil ele și-ar fi extins operațiunile … iar această poveste nu e deloc nouă. Era un subiect dezbătut încă de acum 20 de ani, practic de la începutul secolului nostru, dar niciodată nu au fost parcurse etapele necesare pentru crearea unei prezențe pe deplin operaționale a acestora. Niciodată această idee nu a fost un scenariu plauzibil, cu atât mai puțin înainte de era digitală, cea care a permis livrarea pe canale virtuale a multor servicii bancare, fără să mai fie nevoie de prezența fizică a unor funcționari bancari.

Ei bine, sectorul bancar din Bulgaria a înregistrat numeroase dinamici de-a lungul ultimelor decenii, inclusiv căderi și ridicări, au fost înființate noi bănci cu capital autohton, multe bănci străine au venit aici, dar nu am avut niciodată o bancă chineză … în opinia mea, acest fapt a însemnat ratarea unei oportunități în perioada în care piața bancară era mai mult decât dornică să primească Investiții Străine Directe, mă refer la un anumit interval de timp dinainte de criza financiară din 2007 și chiar ulterior. Ce încerc să spun este că … Bulgaria face parte din Uniunea Europeană și e unul dintre …. cum să mă exprim … este unul dintre membrii mai înceți ai Uniunii, în a prelua și a încorpora orice ar putea ajuta economia noastră, companiile noastre, sectoarele noastre vitale să devină mai competitive … vezi, în aceste condiții este și mai scăzută probabilitatea să avem parte de o bancă de un astfel de calibru, care vine cu o anumită importanță politică și geostrategică. Deci … nu pot spune că sunt foarte optimist. Din ce îmi amintesc, de fapt a fost o întrebare venită din partea jurnaliștilor prezenți, iar dl. Simeonov s-a abținut să nominalizeze vreo instituție bancară și a spus că doar a avut o întrevedere cu ei, nu că ar fi semnat vreun acord privind deschiderea unui birou în Bulgaria. Instituțiile chineze sunt foarte prudente și preferă să analizeze de câteva ori situația înainte să își ia un asemenea angajament, chiar dacă la întâlnirile oficiale au grijă să arate întotdeauna o abordare pozitivă.

 

Iulian Mareș: dar de ce instituțiile chineze sunt așa prudente?

 

Ivan Velkov: pai … unul dintre motive derivă din mentalitatea pe care o au în ansamblu toate marile instituții din China, nu numai cele politice, ci și cele comerciale. În cazul unei expansiuni chineze în străinătate, principala sarcină, scopul esențial, misiunea cea mai importantă încredințată de guvern sau de către nivelurile superioare de conducere … toate acestea la un loc … e vorba de un singur lucru, anume să nu facă nicio greșeală. Spre deosebire de modul în care Vestul este obișnuit să facă afaceri, prin competiție directă, afacerile din China și din Estul Îndepărtat se extind încet, pas cu pas, preferând să-și acorde un plus de timp de reflecție pentru a lua toate riscurile în considerare. Din experiența mea personală, ca student în China și ca om care a lucrat în acel mediu profesional aparte … pentru ei, pentru orice companie chineză, fie că e o afacere mică, fie că este o corporație sau o mare companie de stat, sarcina care are întâietate este să nu facă un pas greșit într-un mediu cu care nu sunt familiarizați, într-un loc unde nu sunt bineveniți pe deplin sau nu se simt ca fiind în locul potrivit.

În China, în mediul de afaceri chinez, se are în vedere faptul că există o lungă listă de țări și de situații în care nu au fost primiți cu prietenie, cu ceremonii de bun-venit, ci mai degrabă au avut parte de comentarii ostile, în care erau amestecate referințe cu privire la activitățile trecute, curente și viitoare ale Chinei pe tărâm politic și pe cel al afacerilor. Ori, această prejudecată are efecte negative în ambele sensuri și se soldează cu nerealizarea unor parteneriate ce ar putea fi construite pe o bază de încredere reciprocă și pe acele zone economice unde ar fi doar beneficii pentru toate părțile implicate.

Sunt câteva exemple în care acest tip de cooperare și de parteneriat de care vorbesc reușesc să genereze unele evoluții la nivel global … nu numai Inițiativa 17+1, ci chiar extinderea solidă a Institutelor Confucius în lume, mai ales în Europa de Est. Dacă vorbim de cultură, de schimbul de idei și abordări în domeniul educational, atunci, da … expansiunea gândirii chineze și a felului lor de a colabora își găsește ușor un drum prin intermediul acestor canale instituționale … prin teatru, cinema, artă și așa mai departe. Dacă vorbim de afaceri, atunci aș zice că întregul proces avansează foarte încet, din ambele părți.

 

Iulian Mareș: mi-ați anticipat întrebarea … pe jumătate, chiar mi-ați răspuns … totuși, nu putem omite faptul că, după anul 2010, Bank of China și alte bănci chineze cu capital de stat și-au deschis filiale în câteva state din Europa Centrală. În schimb, se pare că a fost necesar să treacă un deceniu pentru extinderea capitalului chinez și către România și Bulgaria. Am în vedere deschiderea unei filiale a Bank of China la București în decembrie 2019 și posibilitatea ca Bulgaria să găzduiască o filială a China Construction Bank. Care ar fi explicația pentru acest decalaj? Cum se face că țările noastre nu s-au “întâlnit” mai devreme cu băncile chineze? Sigur, ați menționat deja prioritatea pe care o acordă siguranței …

 

Ivan Velkov: da, e vorba de siguranță, dar în termeni de predictibilitate, nu vorbesc de un pericol sau de un risc direct. Pentru expansiunea capitalului chinez, o piață sigură înseamnă o piață care are un volum substanțial, care e guvernată de o idee foarte stabilă cu privire direcția pe care avansează și unde proiectele pe termen lung, așa cum este extinderea unei bănci, pot fi derulate pe traiectorii de mai mulți ani. În Uniunea Europeană, există astfel de piețe, ce prezintă un istoric de cicluri economice care s-au succedat, iar aceste piețe se potrivesc mai bine cu planurile și cu procesul de luare a deciziilor pe care le au omologii chinezi. Bulgaria, în mod special, dar și România, într-o anumită măsură au potențial, dar le lipsesc prognozele politice și economice care să confere certitudine și încredere, care să fie acceptate într-o analiză la scară largă, așa cum este necesară atunci când e vorba de extinderea unei bănci. Ca să o spun direct, suntem prea mici ca țări luate în parte, iar ceea ce face diferența este doar faptul că suntem membri ai pieței comune a Uniunii Europene ... ceea ce ar trebui să citim printre rânduri este faptul că, probabil, nu băncile chineze sunt în fruntea acestei expansiuni, ci mai degrabă ele vin odată cu proiectele pe care le derulează companiile chineze. Dacă există vreo oportunitate pentru realizarea unor investiții în proiecte din domeniile producției, comerțului, transportului sau infrastructurii, oriunde în lume, în Europa și mai ales în Europa de Est, băncile chineze preferă să susțină clienții pe care îi au deja din China, să le sprijine activitățile, nu să deschidă un magazin gol”, ca să zic așa, iar apoi să aștepte clienți care să le calce pragul.

În Bulgaria, nu există un astfel de client pentru băncile chineze, unul mare, că să fie prezent deja pe piață și care să aibă nevoie de servicii bancare pentru a-și susține activitățile. Probabil că în România perspectiva este mai concretă și de aceea o bancă chineză face primii pași pentru a avea o prezență pe piață. Vedeți, astfel de afaceri, astfel de mari companii chineze reprezintă un factor important pe piețele consacrate din Europa ... în Marea Britanie, în Germania, în Belgia, în Olanda ... și din acest motiv, pentru ei este mai ușor să facă un transfer de la o filială locală pe care deja o au băncile chineze undeva în Europa de Vest sau în nordul Europei, către sudul sau estul Europei ... e calea cea mai logică pentru a-și continua expansiunea. Nu stă în firea Chinei să meargă direct pe o piață nouă și acolo să caute clienți, nu e felul chinez de a face afaceri.

 

Iulian Mareș: înțeleg … prin urmare, prezența unei bănci chineze pe o piață sau alta depinde de prezența companiilor conaționale …

 

Ivan Velkov: da, dar vorbim de mari companii, care operează cu volume imense și care au capacitatea să-și dezvolte prezența pe respectivele piețe … ei lucrează în mod coordonat și ar trebui să ne așteptăm să vină împreună … se prea poate să existe interesul politic ca un steag al Chinei să fluture în fiecare colțișor de hartă, dar dacă acolo nu există oportunități de afaceri, nu există nicio companie chineză care a demonstrat deja că are succes la nivel local, atunci nicio bancă chineză nu va veni să deschidă nici măcar un birou acolo.

 

Iulian Mareș: dați-mi voie să revin la exemplul Bulgariei … în opinia mea, Bulgaria are mai multă disciplină în finanțele publice, comparativ cu România. Pe de altă parte, sunt elemente care denotă preocuparea Bulgariei de a recupera în ritm rapid. De exemplu, Sofia își dezvoltă un concept propriu de Smart City, în cadrul unui proiect demarat în 2019 și care, în mare parte, e finanțat cu capital chinezesc, care vine la pachet cu soluții high-tech și expertiză din China. Un alt exemplu este acela că Președintele Chinei, Xi Jinping, și omologul său bulgar, Rumen Radev, au ridicat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic. Subsecvent interesului Bulgariei de a dobândi un profil mai înalt în cadrul Inițiativei 17+1, a existat intenția ca Sofia să devină capitala-gazdă a Centrului pentru Parteneriat Global între China și statele Europei Centrale și de Est – o organizație cu rol de consiliere atașată Inițiativei. În cele din urmă, a fost ales orașul  Dubrovnik, chiar dacă inaugurarea acestui centru a avut loc într-o formulă tripartită: China, Croația și Bulgaria. Vă rog să ne spuneți ce anume a făcut diferența între Croația și Bulgaria? A fost vorba de un compromise agreat sau cele două state europene și-au dezvoltat o capacitate comună de a gestiona relația cu China într-un astfel de format?

 

Ivan Velkov: aș spune că problema majoră cu Bulgaria … și spun asta cu tristețe și părere de rău … este lipsa de consistență cu care autoritățile bulgare au întâmpinat delegațiile chinezi și pe omologii chinezi. Din păcate, nu am avut o sinergie foarte puternică între instituțiile din țară, iar unele decizii necesare pentru a întreprinde pașii aferenți unui astfel de proiect au fost luate într-un interval de timp mai lung decât ceea ce se aștepta și alte state au profitat de pe urma acestei situații. Cum să spun … s-a muncit foarte mult ca să fie găsit un concept de lucru potrivit Bulgariei astfel încât să ne apropiem în relația cu China. Mai ales în ce privește delegația pe care am menționat-o, cea condusă de președintele Radev … președintele nostru sublinia atunci câteva subiecte pe care, de fapt, și le-ar dori pe agenda ambelor părți: o bancă chineză în Bulgaria, o legătură aeriană directă între Sofia și Beijing sau Shanghai, precum și crearea unui hub regional dedicat inovării și bunelor practici. Și ... îmi amintesc că toți reprezentanții chinezi dădeau din cap în semn de aprobare … unul dintre rezultatele acelei vizite oficiale în China, care a fost cea mai fructuoasă pentru Bulgaria în ultimele decenii, a fost chiar semnarea Parteneriatului Strategic pe care l-ai amintit, dar acesta nu e cu mult peste documentele bilaterale care existau deja între cele două state. Cum spuneam, problema este una de angajament din partea guvernului nostru … și nu mă refer la Președinte, nu mă refer la Primul Ministru, nu mă refer la primarul unui oraș anume sau la conducerea vreunei regiuni. Problema rezidă în ceea ce se întâmplă după discursurile oficiale, după urările de bine pe care ni le adresăm … la nivelul de execuție al anumitor ministere de la Sofia, precum cel al Economiei, al Transporturilor, al Finanțelor și celelalte … se întâmplă că, după ce semnăm un document oficial sau altul, pe palierul de execuție nu vedem prea mult entuziasm și motivație în a pune în aplicare prevederile respective. Iar atunci când survin întârzieri, oportunitățile sunt pierdute și migrează spre alte state, ici și colo. Croația a fost foarte activă în ultimii ani pe această direcție ... Bulgaria are o tradiție mult mai lungă în relațiile sale diplomatice, culturale și în educație cu China, dar în ce privește valorificarea oportunităților economice … din păcate, rezultatele noastre devin tot mai slabe.

Am făcut parte din delegația care a mers în China în luna iulie a anului trecut și am văzut ce diferențe mari și cât de profunde au ajuns să fie … divergențele pe care le avem noi și, pe de altă parte, chinezii în privința așteptărilor care există, a intereselor, a volumelor în care s-ar putea lucra … pentru mine și pentru colegii mei bulgari nu a fost chiar o noutate să vedem asta … parcă suntem de pe planete diferite, operăm la dimensiuni diferite, vedem oportunități diferite … asta ne pune în situația în care ar trebui să lucrăm împreună, ca regiune, prin cooperare între noi, statele vecine, măcar pentru a avea o mărime comparabilă cu scara largă la care acționează companiile, instituțiile și afacerile chineze.

 

Iulian Mareș: această lipsă de implicare din partea palierelor executive este o atitudine generală în Bulgaria sau una particulară la adresa Chinei?

 

Ivan Velkov: este situația pe care o avem de 20 de ani, nu e ceva particularizat, este doar lipsă de motivație și de profesionalism, nu mă feresc să o spun așa …

 

Iulian Mareș: … seamănă foarte mult cu situația din România …

 

Ivan Velkov: da … îmi pot imagina un oficial sau un om de afaceri chinez stând la birou și având pe masă mai multe rapoarte, pe de o parte unele din Bulgaria, România, Serbia, iar pe de altă parte, unele din Ungaria, Polonia și Republica Cehă … în mod cert, dinamica și volumul corespondenței realizate cu grupul nostru de state nu se compară cu corespondența aferentă celui de-al doilea grup de state …

   


[i] Acest forum de afaceri este numit oficial Întâlnirea Anuală a Noilor Campioni”, fiind găzduit prin rotație de orașele Dalian și Tianjin din China. Este organizat începând cu anul 2007, sub egida Forumului Economic Mondial.

Postari asemanatoare