Proiecte

Sistem inteligent de iluminat la liceu

Blog Single

Sistem inteligent de iluminat la liceu

Find us on Facebook

Sistemele inteligente de iluminat sunt cele care oferă oamenilor, comunităților, orașelor trei beneficii, în mod simultan: au un consum redus de energie electrică, se pot folosi foarte ușor și funcționează în condiții de siguranță. Aceste sisteme implică adesea echipamente de înaltă tehnologie și un control automatizat al funcționării. Ei bine, am luat în serios definiția și o punem în aplicare la Liceul Tehnologic din Fierbinți-Târg, județul Ialomița, unde am început să instalăm un sistem inteligent pentru iluminatul pe timp de noapte. Ideea de la care am pornit a fost că liceul trebuie să-și onoreze titulatura, în sensul ca elevii de aici să vadă în mod direct tehnologia modernă și, totodată, să beneficieze de pe urma ei, având lumină seara (și noaptea, similar iluminatului public din localități).


Am reușit sâmbătă să finalizăm primul segment dintr-un circuit de iluminat inteligent, care va fi instalat pe clădirea aflată în partea centrală din curtea liceului: am montat primele trei proiectoare cu LED de 10W și micul “creier” al circuitului – senzorul de luminozitate, cel care permite pornirea și oprirea automată a proiectoarelor (cutiuța albă din imagine). Mai avem de montat 7 proiectoare, căci vor fi 10 în total, care vor înconjura clădirea și vor avea un consum cumulat de 100W (echivalentul unui singur bec clasic, mai puternic). Circuitul este conectat direct la alimentarea cu curent electric a clădirii, nu are nevoie de întrerupător, prin urmare nici nu necesită pornire sau oprire manuală.

Acest prim segment completează cele 4 proiectoare cu LED anterior montate (tot de 10W fiecare), și ele având senzori de luminozitate și de mișcare (spre deosebire de circuitul menționat, funcționarea lor necesită acționarea unor întrerupătoare, însă în perioada următoare vom evalua posibilitatea de a le conecta direct și pe acestea la alimentarea cu curent electric a celor două clădiri unde sunt montate).

În concluzie, avem deocamdată montate 7 proiectoare cu LED, având un consum cumulat de 70W (echivalentul unui bec clasic, de putere medie), cu precizarea că toate își încep funcționarea numai atunci când lumina naturală scade în mediul ambient.

Le mulțumim mult și suntem recunoscători celor care au făcut posibil acest proiect:

● Octavian Săvoiu, administratorul companiei MEDICAGO SRL din comuna Perieți, sponsorul care a asigurat banii necesari pentru cumpărarea echipamentelor și suporter al proiectelor noastre ce vizează sistemul de învățământ din județul Ialomița.

● Ștefan Potgoreanu, omul a cărui pricepere ne-a permis să concretizăm ideea și cel care a dat exemplu de voluntariat prin participarea sa la acest proiect, secondat fiind, în munca propriu-zisă, de elevul Luca Dumitru și Iulian Mareș, președintele asociației noastre.

● Dorina Crasnea și Gabriela Zanca, doamnele care formează noua echipă de conducere a Liceului Tehnologic Fierbinți-Târg, susținătoare constante ale eforturilor noastre.

Nu în ultimul rând, avem convingerea că acest micro-sistem de iluminat inteligent va fi  util, ca exemplu de material didactic aflat imediat la îndemână, și elevilor care vor fi înscriși în clasa de învățământ dual cu profil energetic care va fi înființată, în toamna anului curent, la Liceul Tehnologic din Fierbinți-Târg, în parteneriat cu compania ENEL ENERGIE S.A. (prima de acest fel din județ!).

Vom reveni cu noutăți, pe măsură ce vom reuși să terminăm și celelalte trei segmente ale circuitului. Vă mulțumim tuturor!

 

 

Postari asemanatoare